Αναγνώστες

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Πεδίο μάχης η πλατεία Συντάγματος

Νύχτα τρόμου στο κέντρο της Αθήνας


Συνεχίζονταν τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ακόμα και μέχρι πολύ αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η πλατεία Συντάγματος εκκενώθηκε εκ νέου από την αστυνομία, καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούονταν με κουκουλοφόρους. Το σκηνικό των επεισοδίων εντοπιζόταν κυρίως στην Όθωνος και μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Η αστυνομία έκανε εκ νέου χρήση χημικών, με τα δακρυγόνα να πέφτουν «βροχή». Οι δυνάμεις των ΜΑΤ ξυλοκόπησαν έναν νεαρό στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ο κύριος όγκος των Αγανακτισμένων μετακινήθηκε προς την Ερμού και προσπαθούσαν, κατά διαστήματα, να επιστρέψουν στην πλατεία.

Καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία και σκηνές πολέμου στο Μετρό

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας και χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Το σκηνικό του τρόμου εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μετρό του Συντάγματος, όπου στήθηκε ένα πρόχειρο ιατρείο με μόλις ένα γιατρό και με τη βοήθεια των ανθρώπων του σταθμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις περίπου 500 ανθρώπων με τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, αναζήτησαν καταφύγιο στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, προκειμένου να ξεφύγουν από τα χημικά και την ανυπόφορη ατμόσφαιρα. Κάποια στιγμή, στο σημείο ήταν συγκεντρωμένα περί τα 2.000 άτομα, τα οποία οι αστυνομικοί, πετώντας κομμάτια από μάρμαρα, πέτρες και δακτυγόνα, είχαν εγκλωβίσει εντός του σταθμού.

Τελικά, με μεσολάβηση υπαλλήλων του Μετρό, οι δυνάμεις των ΜΑΤ άφησαν τους εγκλωβισμένους να αποχωρήσουν, ενώ περί τους 400 ανθρώπους με προβλήματα και τραυματισμούς αποχώρησαν με συρμούς του Μετρό. Εντός του σταθμού παρέμειναν περίπου 100 τραυματίες, για τους οποίους γινόταν έκκληση για την παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού, αλλά και για την αποστολή ασθενοφόρων, προκειμένου να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Αργότερα το βράδυ έγινε δυνατό να αποχωρήσουν και αυτοί.

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, επί της Πανεπιστημίου, καταστρέφοντας γραφεία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματοκιβώτιο, το οποίο παραβίασαν, χωρίς ωστόνα βρουν χρήματα εντός του.

Με την εμφάνιση των αστυνομικών και τη χρήση χημικών ουσιών, οι ομάδες των κουκουλοφόρων διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, αλλά και προς την πλατεία Ομόνοιας, όπου εκτυλίχθηκαν οδομαχίες με τους αστυνομικούς. Τόσο στην Πανεπιστημίου όσο και στην Σταδίου, αλλά και στους γύρω δρόμους, διαδηλωτές είχαν στήσει οδοφράγματα και άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Οι αριθμοί των επεισοδίων

Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι έχουν γίνει 30 προσαγωγές και 11 συλλήψεις. Συνολικά 31 αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί, τραυματίες, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Από την άλλη πλευρά, 28 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», 57 στο «Γεώργιος Γεννηματάς», εκ των οποίων σε έναν 15χρονο έγινε προληπτικά εισαγωγή, έξι στην Πολυκλινική Αθηνών, επτά στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ένας στο «Σωτηρία».


ΠΗΓΗ

///